Archive for Our Scotland - www.our-scotland.org Scottish Politics Discussion Forum / Messageboard - Dedicated to online discussion about Scottish Politics and an Independent Scotland, as well as Scottish Society today. We also have a section dedicated to Banter, Sport and Recommended Sites.

Our Scotland - www.our-scotland.org Forum Index -> General Banter
garye

Yer favourite guid auld Scots

Seein as how thurs a guid few folk oan here wi some guid Scots aboot them, how aboot a wee threed aboot the wurds & sayins in Scots thit youse aw like best fae whaur yer fae or whaur ye bide?

Here’s some ae mah ain:

“Ken” i..e. to know. Fur some reason folk fae Glasga hink this is juist an East Coast wurd but that’s rubbish. Heard hunners doon Ayrshire, Galloway & the Borders.

“Weesn’t” i.e. wee drop or wee bit as ma granny used tae say, “awa ben a get me a weesn’t milk fur ma tea”

Yin & Yince for one & once. Mair heard noo in Ayrshire than Glesga ah hink. Personally like it because I think it’s traceable back to the Brythonic speech of the Strathclyde Britons………….

Foostie. Fuid that’s went aff. As in “thae biscuits are aw foostie….”

Fooner, Foonert. Freezing cold. As in “wid it no juist fooner ye the day” or “ahm foonert so ahm ur”

Ha! Guid yin! Noo yer talkin`,gang yersel garye. PDT_Aliboronz_15

Sprauchle -{To clamber/sprawl} As in "a wis fu` ae yon whisky sae i wis trying tae sprauchle on yon bed.

Cloot - {rag/cloth} Ma faither wis frae the Monreith area an he wid say " Ye dinnae hae a dirty cloot a kin clean ma tools wi dae ye?"

Enuch {enough} Ma faither wid say" ye shair ye hae enuch thaur noo?"

Clumping {walking loudly} Ma faither {agin} wid say " Yer clumping aboot thaur makin mair noise than a cairt horse"

Foonert is good as is..

excuse the spelling.

Chanking.. Eg Cold, 'its chanking oot there"

Ye ken ah time when...........

A Pairty?
Aye, a pairty.
Fit kin o' a pairty?
Jist a pairty.
Ask yer faither.

A pairty?
Aye a pairty.
Fit kin o' a pairty?
Jist a pairty.
ask yer mither.
A did,
Oh! An fit did she say?
Aat a hid tae ask you. Oh! so I can ging?
far aboot is es pairty?
Doon at Stevie's hoose.
Weel.....A sippose.......

Aye, A can ging?
weel as lang as yer hame b'eleeven o'clock!
Och Dad.....A canna!
Fit why?
Weel....A jist canna!
Eleeven o'clock....nae later!
Och Dad....Aats nae fair!
Fit why?
Weel.....the Pairty disna finish at eleeven.
Fit time dis it finish?
Weel....ye see....it disnae!
Fit div ye mean it disnae?
It jist disna.
N'Fit dis Aat mean?
Weel....ye see....its an Aa nicht pairty!
FIT!!???
Its an Aa nicht pairty.
AN AA NICHT PAIRTY! AVE NIVVER HEARD THE LIKE!
Ach, yer auld` fashioned!
Neen o'yer chik,ye little deevil.
Och DAD!

Been there!

BG sunny dwarf
garye

Babygael wrote:

A Pairty?
Aye, a pairty.
Fit kin o' a pairty?
Jist a pairty.
Ask yer faither.

A pairty?
Aye a pairty.
Fit kin o' a pairty?
Jist a pairty.
ask yer mither.
A did,
Oh! An fit did she say?
far aboot is es pairty?
Doon at Stevie's hoose.

Aye, A can ging?
Och Dad.....A canna!
Fit why?
Weel....A jist canna!
Fit why?
Fit time dis it finish?
It jist disna.
N'Fit dis Aat mean?
FIT!!???
Its an Aa nicht pairty.
Och DAD!

Been there!

BG sunny dwarf

That wis class BG
Abieuan

The weans the day dinna seem tae use the same words a did, if ye asked if they could tummle their wilkies they wid juist look glaikit like at ye.

Somebody asked me if a was gaun oot "trick or treating" an a juist gowked at them - i only kent o Guising.

If ye said "there's a mavis in the gairden" they'd think some lass had louped the fence.
There's mair Glasgow patter noo.

sorry to prove your point Abieuan, but what does a mavis in the gairden mean Embarassed
kathyv

Babygael wrote:

A Pairty?
Aye, a pairty.
Fit kin o' a pairty?
Jist a pairty.
Ask yer faither.

A pairty?
Aye a pairty.
Fit kin o' a pairty?
Jist a pairty.
ask yer mither.
A did,
Oh! An fit did she say?
far aboot is es pairty?
Doon at Stevie's hoose.

Aye, A can ging?
Och Dad.....A canna!
Fit why?
Weel....A jist canna!
Fit why?
Fit time dis it finish?
It jist disna.
N'Fit dis Aat mean?
FIT!!???
Its an Aa nicht pairty.
Och DAD!

Been there!

BG sunny dwarf

Been there, too, only in American English which would include about 10 more "Go ask your Mom", "Go ask your Dad"s

I enjoyed your version! heeheehee
Abieuan

A mavis is a thrush, man, Burns cried it that.

excuse ma spellin, this bambooses me, it taks aboot twice as laing to writ this and evn langer tae atempt tae read it!

I gae up alredy

Back to skool methinks

Carol

Yup! back tae skool fer yew IF erm, "Carol" Laughing Laughing Laughing Although, wae that "tude" ah wuid expect ye wuid sink lak ae stain!! Bottom feedin seems tae be yer thing???

BG smurfin smurf

Teething problems Babygael??

Carol
IF Convenor

Onybdy needin tae "spik" in Scots shuid jine up on the forum at www.firstfoot.com an hae a guid news. There's ower mony Glaswegians there, so we need a puckle mair fowk fae ootside the Central Belt tae keep them in their place.
Abieuan

Morph,
Do you ken the names of ither birds like;

Speug - sparrrow
Stuckie - starling

knew stuckie, but not really into that type o' bird Cool
garye

Abieuan wrote:

Speug - sparrrow
Stuckie - starling

Must admit ah'd heard Speug and Stuckie but never Mavis fur a thrush.

Couple a ither favourites ae mine are:

Cuddie - Horse
Pudduck - Frog

garye wrote:
Abieuan wrote:

Speug - sparrrow
Stuckie - starling

Must admit ah'd heard Speug and Stuckie but never Mavis fur a thrush.

Couple a ither favourites ae mine are:

Cuddie - Horse
Pudduck - Frog

Ive nae heard Pudduck for a lang time,i always mind hearing it being used "Yer een are stickin oot ae yer heid like Puddocks baws" Shocked

Carol
Teething problems babygael[??code][/code]

Yup, ach Yer Ok lass!

Sadly IF Con wants tae send us all tae "First Foot" Ah hev ae suggestion, why disnae he leid tha way?? After all whit sort ae Scotland is he advocating,when only his erm "kind" is allowed tae spik? Worse than the sasannach! joker

You tak it easy IF ,

BG sunny
IF Convenor

What are you on, BG?

I haven't said anything about restricting anyone's right to speak. I posted a link to a forum where people can use Scots, where it's expected. A forum I have been a member of for longer than I've been a member here.

What's all this about BG? First Foot is a Scots language based forum that IF Convenor invited folk who are interested to have a look at. It was an invite, not a demand.

I'm cool SLG, First Foot is a good site,so thanks for the suggestion IF Laughing

As some posters were spikin aboot "speug" I thought I wuid post this,It may be familliar to some.

A wee hen sparra sat oan a barra,chirping awa as blythe as cuid be.
Alang came a boy wae a bow an a arra and he said"Ill get ye,ye wee Hen sparra"
And he hit a man that wis hurlin a barra,
The man wae the barra came over wae the arra and said"So ye tak me fer a wee hen sparra?"
The man hit the boy tho" he wisnae his farrar,
And the boy stood an glowered,he wis hurt tae the marra.
And a' this time the wee Hen sparra was chirpin awa' on the shaft o' the barra. Cool

PS. I put Hen sparra instead of c**k sparra because as you can see, it blocks it out!!

BG sunny

Scots vernacular seems to vary region by region. Therefore, one cannot define one word solely because of its usage. It may be pronounced and spelt different elsewhere in the same country. Which is why a Lexicon of the Scots language (Lallans, Doric and/or Gaelic) is ultimately dissatisfying and you'd be as well writing pictograms.
Of course, English (the lingua franca of civilisation) was stabilised and codified in 1755 ... by a Scots lexicographer ... one Robbie Coltrane as I recall ... or Samuel Johnson. It is referred to now as ... the English dictionary.

Tha mi `g iarraidh dubh nathair?Tha sibh cumail foclair beurla agus bithidh sinn cumail foclair a` gaidglig. Tha sinn Albannach cluinn,mas e bhur toil e!
So if english is the language of "civilization" whit the fek are ye daein oan this thread! Biasiad snagach! We dinna spik pan loaf here!

How quaint. A throwback. Haven't seen one of them since Baldrick's grandmother turned up alive and well and on display in Chessington Zoo, demanding bananas ... silly old ape!

Yup you silly old ...king reptile! ! Laughing Laughing Laughing

Rolling Eyes Well, that was just ... sad ...

You could do better ... or in your vernacular ...

"Aw fur goad's sake! Kin ye no' gang in there an' gie the bugger laldy ... He's bin oan that much wi' a mou' that needs a richt guid slappin'!" Very Happy
One O'Clock Gun

*Yawn*

Substituting original thought with hackneyed old lines scraped from the barrel of an 80's sitcom.

I'm biting my fist in anticipation for the next nugget of Sir Edmund's wisdom.

No really. I am.

Next week- some crazy off the wall poster does Frasier. Or the Cosby Show.

Either/Or

No need to wait. You can go out and buy my new book, "The Blackadder Mine of Information".

Lots of little "nuggets" there. Take your pick!

Available from all good booksellers, it's only £9.99 or £7.99 if you order online with two more books ... May I humbly suggest, "The Blackadder Family Tree" and "Edmund Blackadder's Workout Book" ... both edifying and healthy too!

Our Scotland - www.our-scotland.org Forum Index -> General Banter
Our Scotland Hit Counter 'Top Scottish Websites' - www.our-scotland.org Scottish Top Site - Topsites Top 100 Scottish Websites Our Scotland Forums Critical Acclaim ~ Politically Progressive Top Sites Tartan Army Topsites View Site Stats Our Scotland Blog Scottish Politics Scottish Lads